Urbanika Farms. Elektroniczna farma w Krakowie
Screenshot_7

(english article) Rewolucja w rolnictwie stała się faktem. Jako Spożywo mieliśmy okazję zobaczyć ją na własne oczy. Poznaliśmy osobiście dwóch nadzwyczajnych przedsiębiorców, którzy w Krakowie rozpoczęli uprawę warzyw przy użyciu innowacyjnej metody. Maxim Telish i Michael Kotow zaprezentowali nam rolnictwo przyszłości. To koniec produktów GMO, których tak bardzo nie chcemy na naszych stołach. Koniec upraw […]

Czytaj więcej
Inulina – cenny składnik żywności
shutterstock_612076181

Inulina to polisacharyd, dziesięciokrotnie mniej słodki od białego cukru. Często jest stosowana jako suplement diety, bo posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Dowiedz się, jakie korzyści płyną ze spożywania inuliny oraz ile wynosi zalecana dzienna dawka. W czym znaleźć inulinę? Inulina to naturalny polimer fruktozy. Niektóre rośliny magazynują ją jako substancję zapasową. Znajduje się w podziemnych częściach […]

Czytaj więcej
Zespół metaboliczny: czy jesteś w grupie ryzyka?
shutterstock_458056111

ZM, czyli zespół metaboliczny, to grupa współistniejących schorzeń metabolicznych i sercowo-naczyniowych. Przyczyną powstawania ZM są – obok czynników środowiskowych, takich jak niewłaściwa dieta czy brak aktywności fizycznej – zaburzenia metaboliczne związane z dysfunkcjami genetycznymi. Kto jest narażony? Za główną przyczynę ZM uznaje się rozwój insulinooporności i hiperinsulinemię. Insulinooporność to stan podwyższonego stężenia insuliny, związany z […]

Czytaj więcej
Suplementacja żelaza. Jakie preparaty wybierać?
shutterstock_522476431

Żelazo jest jednym z najsłabiej przyswajalnych pierwiastków. Podpowiadamy, jak sobie radzić z jego niedoborami. Anemia i co dalej? Przemęczenie, zadyszka, osłabienie, apatia, zawroty głowy. To tylko niektóre z objawów niedoboru żelaza. Poziom tego pierwiastka możemy określić łatwo i relatywnie tanim kosztem w zwykłym laboratorium. Jeśli diagnoza potwierdzi się, powinniśmy zwiększyć spożycie produktów bogatych w żelazo […]

Czytaj więcej
Gospodarstwo domowe sprzyjające środowisku.
zero_waste_1280_720

Jesteśmy najbardziej rozwiniętym gatunkiem na ziemi, wytwarzamy i zużywamy najwięcej. Odpowiadamy przez to za Ziemię w największym stopniu. Wpływamy na inne gatunki, ekosystem, dlatego temat odpowiedzialnej konsumpcji nie może pozostać nam obojętny. Tymczasem, kupując produkt, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak wpłynie on na środowisko. Produkt uboczny Wytworzone przez producentów dobro trafia do […]

Czytaj więcej
Czy cierpisz na insulinooporność?
shutterstock_435932839

Lekarze coraz częściej diagnozują u pacjentów insulinooporność. To schorzenie związane jest głównie z nadwagą lub otyłością, cukrzycą typu II, zespołem policystycznych jajników (PCO) czy niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Czym jest insulinooporność i jak sprawdzić, czy Ci grozi? Mechanizm insulinooporności W przypadku zdrowego człowieka, po posiłku trzustka wydziela insulinę, która wspomaga wnikanie glukozy do komórek. Komórki wydatkują […]

Czytaj więcej
Stewia: zdrowszy zamiennik cukru?
shutterstock_112662287

Zazwyczaj, kiedy chcemy schudnąć, kluczowym elementem diety jest ograniczenie ilości spożywanego cukru. Jednak czasem ciężko zrezygnować ze słodkości w ogóle. W tym przypadku z pomocą przychodzą liczne dostępne na rynku zamienniki cukru. Przyjrzyjmy się jednemu z nich, czyli stewii. GLIKOZYDY STEWIOLOWE Popularna stewia, czyli Stevia rebaudiana jest źródłem naturalnych związków słodzących, innych niż sacharoza. Stewia […]

Czytaj więcej
Jeśli nie celiakia, to co?
shutterstock_481696696

Zaburzenia związane z podażą glutenu większości z nas kojarzą się z celiakią. Jednak w rzeczywistości wśród ludzi niemogących spożywać pszenicy celiakia jest najrzadziej występującym schorzeniem. Znacznie częściej przyczyną dolegliwości jest nadwrażliwość na gluten lub alergia na pszenicę. Nietolerancja glutenu Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, to przewległa choroba o podłożu autoimmunologicznym, powodowana podażą (spożywaniem) glutenu. Zgodnie z […]

Czytaj więcej
Nietoleracja pokarmowa – FODMAP
shutterstock_469608248

W ostatnich latach zaobserwowano, że w naszej diecie coraz więcej jest węglowodanów, szczególnie cukrów prostych. Węglowodany występują naturalnie w większości spożywanych przez nas produktów, takich jak ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce. Jednak sporą część węglowodanów stanowią tzw. cukry dodane, niewystępujące naturalnie w danym produkcie. Szkodliwy syrop G-F Głównych przedstawicielem tej grupy jest dobrze nam […]

Czytaj więcej