fenkul, koper wloski

Fenkuł, czyli koper włoski

Jednych zachwyca, innych odrzuca ze względu na charakterystyczny, anyżkowy posmak. Zazwyczaj stosuje się go jako przyprawę oraz w ziołolecznictwie. Ma on jednak więcej do zaoferowania i może zagościć na Waszych talerzach jako składnik wielu potraw.

Fenkuł należy do rodziny selerowatych. Zasadniczo jeść możemy całą roślinę: zarówno bulwę i zielone łodygi, jak i drobne pierzaste listki, nasiona, kwiatostany i owoce.

Stosuje się go w medycynie w szerokim zakresie. Działa pozytywnie na dolegliwości związane z układem trawiennym, endokrynnym, rozrodczym i oddechowym. Najbardziej widocznym, dobrze zbadanymi efektami są antybakteryjne i przeciwutleniające działanie olejku eterycznego kopru włoskiego. To za sprawą rutyny, kwercetyny, lotnych związków, flawonoidów i związków fenolowych. Jest także bogaty w witaminy A, E, K, C, B1, kwas foliowy, potas i kwas pantotenowy. Ma dużo błonnika i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Surowy fenkuł dobrze sprawdzi się w sałatkach. Bulwy można także poddać obróbce cieplnej: gotować, smażyć, dusić, piec lub grillować. Łodygi kopru wzbogacą smak zup i sosów, a konfitura z kopru włoskiego będzie idealnie pasować do pieczonego mięsa.

Źródło: S. B. Badgujar, V. V. Patel, A. H. Bandivdekar. Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology,BioMed Research International, 2014, Aug 3.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four + eight =