Granat – Wybuchowa mieszanka prozdrowotna

Klejnot wśród owoców

Zgłębiając historię owocu granatu można by pomyśleć, że nim właśnie była kuszona biblijna Ewa. Choć wywodzi się z Persji, pojawia się również w egipskich papirusach, w mitologii greckiej, historii Rzymu, Starym Testamencie oraz w Koranie. Medycyna chińska uważa go za lek na długowieczność, dla buddystów to jeden z błogosławionych owoców, w Indiach symbolizuje płodność i dobrobyt, judaizm uznaje go za owoc królewski i boski, a przez chrześcijaństwo wiązany jest z odrodzeniem, życiem, nadzieją. Co takiego kryje w sobie granat, że jest tak szeroko wychwalany już od tysięcy lat?

Wyjątkowy ładunek

Granat jest doskonałym źródłem takich składników odżywczych, jak witaminy C, E, oraz z grupy B oraz potas, fosfor, żelazo i magnez. Nie brak w nim związków bioaktywnych – flawonoli, elagotanin, proantocyjanidyn. Warto mieć na uwadze, że składniki bioaktywne to aktywne składniki pokarmowe, które charakteryzują się działaniem prozdrowotnym, jednocześnie będąc bezpiecznymi w spożyciu nawet w relatywnie dużych dawkach.

Nie tylko cukier

Wydawałoby się, że granat, jak większość owoców, składa się tylko z cukrów. Trzeba jednak pamiętać, że spożywamy tak naprawdę nasiona tych owoców otoczone osnówką (miąższem). Te z kolei są źródłem lipidów (aż do 20% masy nasion to olej), przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega – linolowego i linolenowego.

Skoro wiemy już, jakie składniki odżywcze znajdziemy w granacie, czas na określenie kierunków ich działania w naszym organizmie:

– Zawarte w granacie witaminy i związki bioaktywne charakteryzują się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Badania potwierdzają, że sok z granatu cechuje się trzykrotnie większą aktywnością antyoksydacyjną od czerwonego wina oraz zielonej herbaty!

– Garbniki i antocyjany granatu to świetna broń przeciw miażdżycy. Działają hipotensyjnie (obniżają ciśnienie krwi) i hipolipemicznie – skutkiem ich aktywności jest obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Dzieje się tak poprzez zwiększenie aktywności enzymów odpowiadających za zapobieganie utleniania cząsteczek cholesterolu LDL (nawet o ponad 80%!).

– Ze spożywania soku lub owoców granatu skorzystają także osoby cierpiące na cukrzycę lub borykające się z nieprawidłową glikemią czy insulinoopornością. W badaniach podawanie ekstraktu z nasion granatu spowodowało obniżenie stężenia glukozy we krwi nawet o 40-50%, natomiast podawanie oleju z nasion poskutkowało zwiększeniem wrażliwości tkanek na insulinę.

– Bogactwo składników prozdrowotnych, jakie znajdziemy w granacie, to istny koktajl przeciwnowotworowy. Składniki zawarte w granacie indukują apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych, hamują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych. Na przykład elagotaniny z soku z owoców granatu mogą redukować ryzyko rozwoju raka jelita grubego, jako że uwalniają się po jego spożyciu właśnie w okrężnicy. [2]

– Granat wykazuje także specyficzne działanie wobec różnego rodzaju bakterii. Trwają badania, które jednoznacznie mają odpowiedzieć na pytanie o działanie probiotyczne owoców granatu. [3] Natomiast zawarte w granacie składniki przeciwutleniające działają przeciwbakteryjnie na przykład wobec szczepów powszechnie uważanych za chorobotwórcze (np. E. Coli). Podobnie sytuacja ma się w kwestii bakterii powodujących choroby przyzębia – nie oznacza to, że powinniśmy zastąpić pastę do zębów sokiem z owoców granatu, ale zdecydowanie warto wprowadzić sok lub świeże owoce do codziennego menu.

Granat na talerzu

Jeśli nie przepadamy za charakterystycznym, kwaskowatym posmakiem tego produktu, warto połączyć go z bananem, mango lub jabłkiem. Świetnie nadaje się do koktajli, lemoniad, smoothies. Dobrze smakuje także w sałatkach, owsiankach, przekąskach i deserach – wszędzie tam, gdzie jego kwaskowatość stanowi dopełnienie i przełamanie słodkiego lub ostrego smaku. Na zdrowie!

Źródła:

[1] Kulczyński, B., Gramza-Michałowska, A. (2015). Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych. Nauka Przyr. Technol., 9, 3.

[2] E. Turrini, L. Ferruzzi, and C. Fimognari, “Potential Effects of Pomegranate Polyphenols in Cancer Prevention and Therapy” Oxid Med Cell Longev. 2015; 2015: 938475.

[3] Li Z., Summanen PH., Komoriya T., Henning SM., Lee RP., Carlson E., Heber D., Finegold SM. “Pomegranate ellagitannins stimulate growth of gut bacteria in vitro: Implications for prebiotic and metabolic effects.” Anaerobe. 2015 Aug;34:164-8