Książeczka Zdrowia

Skąd się biorą zdrowi ludzie? to wyjątkowa książka dla tych, którzy chcą
zdrowo jeść, gotować wartościowe posiłki dla siebie i rodziny i robić mądrze
zakupy (nie za miliony).

Wesprzyj projekt

poradnik żywieniowy
pełen odpowiedzi na te pytania:

Kalkulator

Masz dość
liczenia kalorii?

Waga

Trzymanie diety
Cię wykańcza?

Talerz

Brakuje Ci pomysłów
na codzienne posiłki?

Mięso

Twój partner
chce jeść tylko mięso?

Warzywa

Dzieci nie cierpią
warzyw?

“Skąd się biorą zdrowi ludzie” to niezwykły poradnik żywieniowy. Jeśli chcesz gotować i jeść zdrowo, ale nie wiesz, jak się za to zabrać – ta książka jest dla Ciebie!

Co znajdziesz w tej książce?

Zacznijmy od tego, czego w niej NIE znajdziesz! “Skąd się biorą zdrowi ludzie” to nietypowy poradnik żywieniowy. Stworzony dla ludzi, którzy gubią się w gąszczu sprzecznych porad, wylewających się z internetu na każdym kroku. Dla ludzi, którzy mają dość tego, że kolejna dieta-cud nie działa. Dla tych, którzy cenią sobie konkretne wskazówki, a nie sztywno rozpisane jadłospisy.

“Skąd się biorą zdrowi ludzie” pomoże Ci powoli, stopniowo zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy. W oparciu o rzetelną wiedzę opiszemy zdrowe nawyki, które łatwo wprowadzić w życie.

Ta książka to:

  • kompendium wiedzy o tym, jak się odżywiać
  • proste zasady zdrowego odżywiania
  • triki, jak wdrożyć zdrowy styl życia

Sięgnij po nią, jeśli chcesz gotować i jeść zdrowo. Jeśli zastanawiasz się, jak schudnąć skutecznie i bez efektu jojo. Jeśli nie wiesz, jaka dieta jest najlepsza. Jeśli interesuje Cię zdrowe żywienie dorosłych i dzieci. Jeśli nie wiesz, jak komponować posiłki i po co jest piramida żywienia. Jeśli suplementy diety i ich reklamy sprawiają, że masz mętlik w głowie.

Dowiedz się, jak planować posiłki. Jak zrobić plan posiłków na cały tydzień, jak ułożyć zdrowe menu dla całej rodziny, jak tworzyć listę zakupów. Jak uwzględniać potrzeby żywieniowe dzieci i seniorów. Jaka dieta jest odpowiednia przy chorobach przewlekłych.

Poznaj zdrowe, właściwe nawyki żywieniowe. Wprowadź je w życie, dopasowując do tego, jak żyjesz na co dzień. Znajdź sposoby na niejadka i triki, jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw. Dowiedz się, co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść albo kiedy mąż je tylko mięso.

Jak schudnąć?

Rozwiejemy Twoje dietetyczne dylematy. Obalimy mity o jedzeniu. Podpowiemy, po czym poznać i jak wybrać dobrą dietę dla siebie. Jaka dieta jest dobra: bez tłuszczu, bezglutenowa, białkowa, owocowo-warzywna, wegańska? Które diety są niezdrowe? Czy można jeść owoce wieczorem? Ile posiłków dziennie jest najzdrowsze? Jakie produkty są zakazane na diecie?

Jak się odżywiać?

Nauczymy Cię, jak robić mądre zakupy. Powiemy, jak wybierać produkty w sklepie, jak czytać etykiety, czy każde e jest złe, które dodatki do żywności są szkodliwe, czy mrożonki mięso, owoce są zdrowe, które gatunki ryb są zdrowe, a które lepiej omijać. Dowiesz się, jakie są zdrowe zamienniki cukru i co jeść zamiast słodyczy. Dowiesz się, czym objawia się niedobór żelaza, jakie produkty są bogate w magnez i inne mikroelementy. Będziesz wiedzieć, kiedy sięgnąć po suplementy diety.

Nasz poradnik o zdrowym jedzeniu “Skąd się biorą zdrowi ludzie” pomoże Ci powoli, stopniowo zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy.

W oparciu o rzetelną wiedzę opiszemy zdrowe nawyki, które łatwo wprowadzić w życie.
Dowiesz się, z jakich produktów korzystać i jakich unikać, ile jeść, żeby się najeść, jak najeść się na długo, jak i co jeść, żeby schudnąć bez efektu jojo, jak czytać składy, jak robić zakupy mądrze, jak planować posiłki, czemu dzieci nie lubią warzyw, jak przekonać męża do warzyw i zdrowego jedzenia.
I dużo, dużo więcej!

“Skąd się biorą zdrowi ludzie?” to książka, która pomoże ci powoli, stopniowo zmienić sposób odżywiania na zdrowszy. Podpowie także praktyczne sposoby na zdrowe odżywianie dla całej rodziny.

Dodatkowo w książce znajdą się 3 wyjątkowe wywiady:

  1. Wywiad z prof. dr hab. n. med. Ewą Stachowską “Wpływ diety na samopoczucie – o walce z depresją”.
  2. Wywiad z dr n. med. Karolina Skonieczną-Żydecką “Bakterie w naszych jelitach. Probiotykoterapia – kiedy wprowadzić?”
  3. Wywiad z dr n. med. Ewą Dąbrowską “Diety warzywno-owocowe, dla kogo?”

Chcieliśmy, by wywiady dotyczyły aktualnych tematów, które interesują wielu: jak walczyć z depresją dietą, jaka dieta przy depresji, jak dieta wpływa na depresję, czym są probiotyki, czy warto brać probiotyki, a jeśli tak, to czy naturalne, czy probiotyki są potrzebne i zdrowe, kiedy warto brać probiotyki, czy dieta warzywno-owocowa jest zdrowa, czy post Dąbrowskiej jest zdrowy, czy jest dla każdego, czy weganizm szkodzi, czy niejedzenie mięsa jest szkodliwe, czy weganie mają anemię lub niedobory.

O perfekcyjną poprawność opisanej przez nas wiedzy zadba grono doświadczonych specjalistów pod kierownictwem profesor Ewy Stachowskiej z Katedry Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
Książkę uzupełniają sprawdzone, zdrowe przepisy polskich blogerów kulinarnych na pyszne zdrowe potrawy na śniadanie, obiad i kolację.

Pokażemy Ci, że zdrowe odżywianie nie jest drogie. Udowodnimy, że mądre zakupy mogą być łatwe. Podpowiemy sposoby na zdrowe i szybkie potrawy na śniadanie, obiad i kolację, na zdrowe lunche do pracy, pożywne przekąski na uczelnię, co jeść po treningu, a co przed treningiem, żeby mieć energię. Poznasz sposoby, by tradycyjna polska kuchnia była zdrowsza oraz triki, co zmienić w ulubionych daniach, żeby były zdrowsze.

Wydajemy praktyczny poradnik o zdrowym jedzeniu, który prosto i przystępnie propaguje zdrowe nawyki żywieniowe. Planowanie posiłków, różnorodna dieta, czytanie etykiet i składów, etyczne i zdrowe zakupy, najzdrowsze techniki gotowania, praktyczne porady, komponowanie menu, układanie jadłospisów, określanie zapotrzebowania kalorycznego i na składniki odżywcze.

Jeśli myślisz czasem „nienawidzę diety”, „chcę zdrowo schudnąć”, „chcę utrzymać wagę” albo „co zrobić, żeby nie przytyć i być zdrowym”, ta książka jest dla Ciebie.

Autorzy

PRZEMYSŁAW MIJAL

Założyciel Stowarzyszenia Spożywo. Koordynuje przebieg projektów, dba o wizerunek i rozrost organizacji. Ukończył studia na kierunku zarządzanie. Aktualnie student dietetyki na KWSPZ. Pasjonuje się sportem i zdrowym żywieniem.

ŻANETA MICHALAK

Dietetyk i coach dietetyczny, magistrantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Kursantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu na kierunku ‘Zioła w profilaktyce i terapii’. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i żywieniu osób aktywnych, a także w dietoterapii zaburzeń hormonalnych.

DOMINIKA MACIEJEWSKA

Biotechnolog medyczny. Doktor nauk medycznych w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. W swojej pracy doktorskiej porusza tematykę poszukiwania markerów lipidowych pomocnych w ocenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Koordynuje badania kliniczne, dotyczące suplementacji witaminy D u pacjentów po ciężkich oparzeniach.

DOMINIKA POKRYWKA

Absolwentka dietetyki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym. W trakcie studiów aktywnie rozwijała wiedzę o żywieniu w kołach naukowych. Uczestniczyła w konferencjach i brała udział w konkursach, odnosząc sukcesy. Wiedzę o zdrowym odżywianiu łączy z zamiłowaniem do gotowania.

JOANNA HOŁOWKO

Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, kierunek Dietetyka studia I i II stopnia w latach 2010-2015. W roku 2015 otrzymała Stypendium Prezydenta miasta Szczecina. Aktualnie odbywa studia doktoranckie w PUM Szczecin w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka. Uczestniczyła w projekcie badawczym: Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową – Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka PUM.

DARIUSZ KAPUT

Absolwent Uniwersytetu Rzeszowskiego kierunku Dietetyka, edukator w cukrzycy, specjalista żywienia dzieci, żywienia enteralnego oraz parenteralnego. Pracował kilka lat w Szpitalu Specjalistycznym na Oddziale Chirurgi Ogólnej i Onkologicznej, współpracował z działem żywienia szpitalnego opracowując wiele nowych rozwiązań w dziedzinie żywienia zbiorowego. Ponadto razem z ginekologami Szpitala Specjalistycznego w Jaśle opracował poradnik dla kobiet w ciąży oraz w połogu, który jest wykorzystywany do edukacji przyszłych matek.

JOANNA JARZYŃSKA

Dietetyk i kulturoznawca. Ukończyła studia na Uniwersytecie Jagiellońskim, obecnie studentka dietetyki na KWSPZ. Pasjonuje się socjologią miasta.

PATRYCJA ŻUREK

Absolwentka szkoły policealnej na kierunku dietetyka. Aktualnie studentka dietetyki na KWSPZ w Krakowie. Uczestniczka wielu szkoleń oraz spotkań z zakresu dietetyki. Sukcesywnie poszerza swoją wiedzę na temat żywienia w chorobach autoimmunologicznych. Łączy pasję do zdrowego stylu życia i racjonalne podejście do odżywiania z miłością do gotowania. Dzięki czemu na co dzień pokazuje, że bycie na diecie wcale nie oznacza rezygnacji z pysznego jedzenia.

KAMILA GRUDEK

Studentka dietetyki na Krakowskiej Akademii. Zaangażowana w przekazywanie wiedzy o podstawach żywienia. Jej nieodłączną pasją jest gotowanie, zdrowe żywienie oraz sport.

AGNIESZKA WOJAS

Absolwentka kierunku Jakość i Bezpieczeństwo Żywności Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym. Kuchnia to jej laboratorium, w którym uwielbia eksperymentować, tworząc zdrowe, smaczne, a przede wszystkim proste dania na każdą kieszeń. Miłośniczka aktywności fizycznej. Siłownia to jej drugi dom.

PAULA HALECKA

Dietetyk, ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Aktualnie magistrantka na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Członek I Koła Naukowego przy Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka. Współautorka prac naukowych, uczestniczka licznych konferencji.

MONIKA SZEWCZYK

Dietetyk, magistrantka na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym. Członek Studenckiego Koła Naukowego Biochemii Klinicznej PUM. Tworzy prace o diecie ketogennej w otyłości, o dzieciach z autyzmem i korelacjach choroby z ich dietą, badaniu alergenów w suplementach, oraz oznaczaniu kwasów tłuszczowych w różnych produktach.

MAŁGORZATA SARNA

Dietetyk, magistrantka na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym. Członek Studenckiego Koła Naukowego Biochemii Klinicznej PUM.

KARINA RYTERSKA

Dietetyk, Technolog Żywności i Żywienia Człowieka, Biotechnolog z wykształcenia. Obecnie Adiunkt w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Jej praca doktorska obejmowała zagadnienia nutrigenomiki.

DOROTA PAWLIK

Dietetyk, ukończyła studia I i II stopnia na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Uczestniczy w wielu konferencjach i szkoleniach poszerzając i aktualizując wiedzę z zakresu żywienia. Wyznaje ideę holistycznego podejścia do zdrowego stylu życia, łącząc prawidłowe żywienie z  odpowiednią aktywnością życiową. Pasjonatka turystyki oraz sportów wodnych.

Zostaw mail, aby dowiedzieć się o szczegółach akcji