morwa czarna, nie jezyny

Morwa czarna

Jedliście kiedyś owoce morwy? Ta pochodząca z Azji roślina ma liczne właściwości korzystne dla naszego zdrowia, a każda jej część (kora, liście, korzenie, owoce) wykazuje inne działanie. Skupmy się jednak na owocach morwy, które przypominają wyglądem jeżyny.

Dojrzałe owoce morwy zawierają sporo pektyn, które wpływają pozytywnie na trawienie. Są doskonałym źródłem żelaza, potasu, magnezu, cynku i fosforu, a także witaminy C, K, PP i witamin z grupy B. Są niskokaloryczne: 100 g to zaledwie 60 kcal. Zawiera substancje o łagodnym działaniu przeciwzapalnym i przeczyszczającym.

Owoce morwy są bogate odżywczo, mają więc duży potencjał na wzbogacenie zrównoważonej diety. Duża zawartość związków fenolowych nadaje jej właściwości antyoksydacyjnych. Flawonoidy i polifenole nadają owocom właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Są więc szeroko używane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.

Jak jeść morwy? Na surowo lub jako dodatek do deserów czy koktajli, jako składnik przetworów (dżemów, marmolad, galaretek, kompotów, soków). Można je także suszyć, dzięki czemu nadadzą się do spożycia także poza sezonem. Na pewno znajdziecie je na tegorocznych targach i większych stoiskach.

Źródła:

[1] M. Imran, H. Khan, M. Shah, R. Khan, F. Khan. Chemical composition and antioxidant activity of certain Morus species, Journal of Zhejiang University, 2001, 20 Oct.

[2] H. Chen, P. Junsong, D. Liu, Y. Wansha. Anti-Inflammatory and Antinociceptive Properties of Flavonoids from the Fruits of Black Mulberry (Morus nigra L.). PLOS ONE Journal, 2016, 11(4), Apr 5.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × five =