Podstawy zdrowego gotowania: Co powinieneś mieć w kuchni?

Zdrowe gotowanie nie jest skomplikowane. Zasadniczo nie wymaga specjalistycznych narzędzi. Są jednak sprzęty kuchenne, które okazują się niezwykle pomocne w przygotowywaniu zdrowych posiłków.

  1. Waga kuchenna. Czy można się zdrowo odżywiać, nie licząc gramatur i kalorii? Oczywiście. Jednak jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, a dotychczas nie przywiązywałeś/aś większej wagi do tego, co znajduje się na twoim talerzu, ważenie produktów może okazać się niezwykle pomocne. Osoby, które nie mają doświadczenia w przygotowywaniu zdrowych posiłków, często myślą, że zjadają mniej niż w rzeczywistości, dlatego początkowo powinny korzystać z wagi kuchennej. Po dłuższym czasie samodzielnego przygotowywania takich posiłków, z większą łatwością można intuicyjnie dobierać odpowiednie porcje.
  2. Patelnia z nieprzywierającą powłoką. Obecna w większości domów Korzystając z patelni z powłoką nieprzywierającą, możesz użyć mniej tłuszczu do przygotowywania ulubionych potraw. Dodatkowo, łatwiej uniknąć niepożądanego przypalenia produktu – jedzenie zwęglonych fragmentów żywności może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Należy jednak pamiętać, by nie zarysować powierzchni patelni i korzystać z drewnianych lub plastikowych narzędzi.
  3. Sitko do gotowania na parze. Jeżeli chcesz przygotowywać swoje posiłki na parze, możesz zainwestować w parowar lub wykorzystać bardziej ekonomiczną opcję, jaką jest sitko. Można wybrać tradycyjne sitko metalowe lub kilkupiętrowe bambusowe. Na bambusowych sitkach można przygotowywać całe posiłki, układając poszczególne składniki na osobnych „piętrach”. Gotowanie na parze jest lepszą opcją niż gotowanie w wodzie, ponieważ w mniejszym stopniu dochodzi do utraty substancji odżywczych.
  4. Jedno urządzenie, a pozwoli ci na przygotowanie koktajli, zup, kremów, past warzywnych i ze strączków, a także sosów typu pesto. Prosty blender ręczny z jedną nasadką sprawdzi się we wszystkich tych zadaniach. Przy wyborze blendera sprawdź, czy można go używać do gorących potraw. Prawdopodobnie dłużej posłuży Ci taki z metalową końcówką.
  5. Pojemniki do przechowywania ze szczelnym zamknięciem. Jeżeli decydujesz się na zdrowe odżywianie, to w twojej kuchni z pewnością pojawią się zapasy kaszy, pełnoziarnistych makaronów, brązowego ryżu, różnorodnych orzechów i nasion. Jeżeli te produkty zostawisz w otwartych lub nieszczelnych opakowaniach, to z czasem stracą na jakości. Produkty zbożowe będą chłonąć wilgoć z powietrza, co może ułatwić rozwój pleśni. W produktach takich jak nasiona i orzechy będą utleniały się tłuszcze, które stracą swoje prozdrowotne właściwości i mogą stać się szkodliwe. Dlatego takie produkty lepiej od razu przesypać do szczelnych słoików lub pojemników, aby zapobiec tym niekorzystnym zmianom.

Źródła:
[1] C. D. Lee, J Chae, B.S., T.R. E. Schap, M.Sc., R.D., D. A. Kerr, Ph.D., E. J. Delp, Ph.D., D. S. Ebert, Ph.D., C. J. Boushey, Ph.D., “Comparison of Known Food Weights with Image-Based Portion-Size Automated Estimation and Adolescents’ Self-Reported Portion Size” J Diabetes Sci Technol. 2012 Mar; 6(2): 428–434.
[2] D. Derewiaka, M. Paliwoda, D. Zaręba. „Wpływ przechowywania na profil związków lotnych wybranych gatunków orzechów.”, Nauka Przyroda Technika,2014 Tom 8 Zeszyt 4
[3] Wieczorek, C. , Bilska, B. , Przybylski, W. , Klocek, A. “Wpływ sposobu obróbki cieplnej na poziom polifenoli w świeżych i mrożonych brokułach”, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2013 | nr 2 | 36–39