PSYCHIKA A DIETETYKA – czyli jak wypełnić lukę między tym, co wiemy, a tym, co jemy [WYWIAD]

Przedstawiamy wywiad z panem Michałem Sienkiewiczem, przewodniczącym komitetu organizacyjnego konferencji “Psychika a Dietetyka”, której III edycja odbędzie się w dniach 23-24 marca br. w Łodzi. Zapytaliśmy o pomysł na konferencję, dla kogo jest ona przeznaczona oraz jakie zagadnienia zostaną poruszone. Zapraszamy do lektury!

1. Skąd wziął się pomysł na konferencję PAD i kto jest jej pomysłodawcą?

Pomysł na konferencję zrodził się dość prozaicznie. Będąc na drugim roku studiów, wciąż miałem problem, by odnaleźć się w tzw. schemacie szkoła-dom i chciałem zaangażować się w coś dodatkowo. Nasze Studenckie Koło Naukowe Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi często organizowało różnorodne inicjatywy, w których brałem udział, ale wciąż brakowało czegoś, co w pełni połączyłoby moje zainteresowania i miłość do narządu, jakim jest mózg. Zawsze ciekawiło mnie, w jaki sposób powstał tak złożony narząd, który może definiować sam siebie, podejmować decyzje i planować swoją przyszłość. Stąd właśnie wzięła się psychika. Ponadto zawsze byłem zainteresowany tematyką wpływu żywności na organizm i co najważniejsze – na mózg. I tak właśnie powstało połączenie „Psychika a Dietetyka”.

2. Jaki jest jej cel?

Konferencja początkowo miała być małym przedsięwzięciem – w formie prelekcji dla kilkudziesięciu osób. Taką propozycję dość luźno rzuciłem przewodniczącej naszego Koła, co spotkało się z bardzo dużą aprobatą. Okazało się, że koleżanka – Marlena ma podobne zainteresowania, ale z większym ukierunkowaniem w stronę psychologiczną, aniżeli fizjologię i oddziaływania substancji czynnych na OUN. Z perspektywy czasu myślę, że świetnie się uzupełniliśmy i dlatego udało nam się stworzyć największe w Polsce psychodietetyczne wydarzenie, które ma kilka zasadniczych celów. Chcemy popularyzować pogląd, że to co jemy, faktycznie może wpływać na nasz mózg i naszą psychikę, ale również, że to w jaki sposób myślimy, może decydować o podejmowanych wyborach żywieniowych i determinować wiele rzeczy w naszym życiu.

3. Kto może skorzystać z obecności na konferencji – czy jest dedykowana studentom czy może specjalistom już pracującym w zawodzie?

Konferencja tworzona jest dla wszystkich osób zainteresowanych tematyką, choć z pewnością warto już posiadać pewną bazę informacji, żeby lepiej zrozumieć podejmowane kwestie. Mamy nadzieję, że skupimy wokół siebie środowisko naukowe – dietetyków, lekarzy, psychologów, ale również i studentów – które pozwoli nam w przyszłości jeszcze lepiej zrozumieć psychikę i mózg.

4. Jakie problemy będą poruszane na III już edycji konferencji?

Podczas nadchodzącej edycji skupimy się na neurobiologicznych aspektach, tj. wpływie otyłości i alkoholu na proces neurogenezy oraz składnikach diety, które mogą wspomóc opóźnienie lub zahamowanie zmian neurozwyrodnieniowych w ośrodkowym układzie nerwowym. Dużo uwagi poświęcimy też cieszącej się coraz większym zainteresowaniem mikrobiocie jelitowej. Z roku na rok ukazuje się coraz więcej nowych publikacji na temat tzw. osi mózgowo-jelitowej, co uważam za bardzo dobry trend. W kwestii mikrobioty podsumujemy dotychczas poznane wiadomości i zwrócimy uwagę na kilka ciekawych kwestii. Jedną z istotniejszych jest to, że zarówno rodzaj stosowanej diety, jak i częstotliwość spożywanych posiłków, mogą mieć wpływ na uwalnianie poszczególnych substancji modulatorowych. Opowiemy również o tym jak stan odżywienia, współistniejące choroby i zaburzenia metaboliczne mogą wpływać na uwalnianie hormonów jelitowych i przebieg procesów biochemicznych.

5. W tym roku jest też możliwość wzięcia udziału w warsztatach. Czy mógłby Pan przybliżyć zagadnienia, jakie będą podczas nich omawiane?

Zgadza się. Już podczas poprzedniej edycji uruchomiliśmy dzień warsztatowy, podczas którego uczestnicy mogą bardziej praktycznie odnieść się do poruszanych zagadnień. Zakres tematyczny jest dość szeroki, bo dotyczy zarówno terapii dietetycznej w zaburzeniach odżywiania, jak i wykorzystania wiedzy i narzędzi psychologicznych w zmotywowaniu pacjenta do zmiany. Myślę jednak, że to in plus, gdyż taka forma pozwoli większej liczbie uczestników odnaleźć coś dla siebie.

6. Jak można zapisać się na warsztaty i czy można wziąć udział w kilku z nich?

Warsztaty są dostępne na naszej stronie internetowej w zakładce „Rejestracja”. Mamy cztery bloki tematyczne, więc można zapisać się na cztery warsztaty. Skupiamy wspaniałych wykładowców z całej Polski, dzięki którym nasze wydarzenie to naprawdę niepowtarzalna okazja do poznania związku między psychiką a dietą.

7. Partnerami tegorocznej edycji PAD są same znakomite marki, na przykład Kcalmar, LabOne, Primavika… Czy uczestnicy mogą liczyć na nagrody lub prezenty od sponsorów?

Bardzo cieszymy się, że wspierają nas takie marki jak Kcalmar, Primavika czy LabOne, gdyż to pokazuje, że poruszana tematyka jest również istotna dla wiodących na rynku firm. Warto też podkreślić obecność Sanprobi czy Biocodex, które w kontekście mikrobioty jelitowej proponują najbardziej zaawansowane rozwiązania na rynku. Z przedstawicielami większości z wymienionych firm naturalnie będzie można  porozmawiać podczas konferencji. Na pewno można liczyć też na wiele atrakcji.

8. Jak zachęciłby Pan do uczestnictwa osoby, które wciąż zastanawiają się nad inwestycją w wejściówkę?

Oprócz wszystkich atrakcji w postaci szalenie interesujących tematów, po zakończeniu konferencji zostaną udostępnione prezentacje, by cały zakres tematyczny wydarzenia był dostępny dla Uczestników w jednym miejscu. Ponadto, każdy Uczestnik będzie mógł zagłosować i wybrać najlepsze jego zdaniem wystąpienia z sesji prac własnych. Nie chciałbym dodatkowo nikogo zachęcać. Jestem pewny, że jeśli ta tematyka jest dla kogoś istotna, na pewno będzie zadowolony z uczestnictwa na naszej konferencji.