Niezależnie od tego czy profesjonalnie zajmujemy się prowadzeniem restauracji z ofertą bufetową czy też bliska jest nam branża hotelarska i pełnowymiarowa oferta gastronomiczna w formie bufetu szwedzkiego serwowanego trzy razy dziennie, to jednym z najważniejszych elementów wyposażenia lokalu będą wysokojakościowe bemary, pozwalające nie tylko na wydawanie ciepłych dań, ale również na ich transport oraz bezpieczne przechowywanie.
Co powinniśmy wiedzieć o bemarach przed podjęciem decyzji o zakupie?
Współcześnie idealny bemar umożliwia serwowanie potraw w najbardziej optymalnej temperaturze nawet w przypadku niesprzyjających warunków atmosferycznych, czy też przy nieodpowiedniej temperaturze wnętrza. Urządzenia te nie tylko są przeznaczone do szybkiego cateringu na konferencji, ale sprawdzą się także w uznanych restauracjach popularnych sieci hotelowych. Można je również zakupić do kameralnych hoteli, na przykład, w celu serwowania ciepłychpotraw na śniadanie.
Najważniejsze atuty nowoczesnych bemarów
Niezależnie od pojemności oraz ilości pojemników każdy bemar powinien charakteryzować się następującymi zaletami:
- bezpieczeństwo i higiena,
- wytrzymałość i trwałość,
- wielofunkcyjność.
Bez wątpienia priorytetem jest przechowywanie potraw w odpowiedniej temperaturze, jak i bezpieczeństwo pracy i higiena zarówno od strony konsumenta, jak i pracowników. Służy temu materiał wykonania, czyli wysokiej jakości stal nierdzewna, wyposażona w elementy chroniące przed ewentualnym poparzeniem oraz intuicyjny panel regulowania temperatury. Dzięki systemowi przechowywania pojemników GN w kąpieli wodnej potrawy zachowują temperaturę i smak przez czas potrzebny do dystrybucji.
Sam proces utrzymania czystości, nawet przy częstym użytkowaniu, jest niezwykle prosty. Wytrzymały materiał, pozbawiony nierówności, można czyścić podstawowymi środkami. Analogicznie jak przy myciu garnków ze stali nierdzewnej.
Zasady funkcjonowania bemarów
Bemary funkcjonują na zasadzie konwekcji. Kluczową rolę odgrywa tutaj element grzewczy. Jego zadaniem jest podgrzanie wody, która znajduje się między urządzeniem, a pojemnikami GN na potrawy. W wyniku parowania można utrzymać ciepło posiłku przez dłuższy czas.
Ciekawym rozwiązaniem jest również zastosowanie lamp halogenowych do ogrzewania na sucho. Połączenie dwóch metod ogrzewania daje najlepsze rezultaty. Przykładowo od spodu element grzewczy podgrzewa potrawy, a od góry ciepło dostarczają lampy halogenowe. Moc ogrzewania może rozkładać się po połowie.
Konstrukcja bemarów jest dość prosta – w każdym modelu znajdują się tłoczone komory, zbudowane ze stali nierdzewnej.
Niektóre bemary są wyposażone w kranik spustowy do każdej komory, który usprawnia proces czyszczenia sprzętu.
W zależności od przeznaczenia niektóre rodzaje bemarów są wyposażone w kółka, co umożliwia ich swobodne przetransportowanie we wskazane miejsce. Niemniej jednak, większość modeli bemarów jest stacjonarna i umieszczona na stałe w restauracji.

Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając bemary?
Automatyczny termostat, umieszczony z boku bemarów, można bezproblemowo włączyć za pomocą pokrętła. Co w rezultacie pozwala na regulowanie temperatury w przedziale 30-90°C.
Przykładowo bemar wodnyjezdny dzielony wyróżnia się niezależnym sterowaniem komór, dzięki czemu jeszcze łatwiej zaoszczędzić energię i ustawić temperaturę w zależności od rodzaju potrawy. W tym modelu jest to 30-90 °C. Co więcej, grzałka zamontowana została pod wzmocnionym dnem komory. Dla wygody model wyposażono w cztery koła skrętne (w tym dwa z hamulcem). Natomiast cztery komory idealnie sprawdzą się do serwowania mięsa, ryb oraz zup i makaronu. Mobilny bemar idealnie nadaje się do serwowania np. kolacji w sali konferencyjnej bądź też na przyjęcie w plenerze.
Z kolei bemar wodny stacjonarny dzielony to model dedykowany do restauracji czy hoteli. Stabilna podstawa umożliwia ustawienie go w preferowanym miejscu. Porównując specyfikację powyższych modeli zauważymy, że są one do siebie podobne. Analogicznie są ich wymiary oraz moc.
Jeżeli zależy nam na oszczędności miejsca, to idealnym rozwiązaniem będzie model bemarawodnego jezdnego o mniejszych wymiarach, który bez problemu zmieści się z najmniejszych salach konferencyjnych.
Niezależnie od tego czy zdecydujemy się na model stojący na nóżkach, czy na bemar stacjonarny przeznaczony na stół bufetowy, to każdy rodzaj posiada szczegółową instrukcję obsługi. Dzięki temu proces instalacji oraz obsługi nie powinien wiązać się z większymi utrudnieniami.
Reasumując, bemary to wielofunkcyjne urządzenia, które pozwalają na estetyczne i szybkie podanie potraw dla większej ilości osób. Bemary najczęściej mieszczą pojemniki na różnego rodzaju potrawy, począwszy od zup poprzez mięsa i ryby, aż po dodatki. Jedną z największych zalet tych urządzeń jest możliwość ustawienia zróżnicowanej temperatury pod każdą z komór.
Źródło: Artykuł sponsorowany





