Inspirujące pomysły na pieczywo do grilla, które nie ograniczają się do chleba

Redakcja

25 stycznia, 2024

Kto nie lubi spędzać popołudnia lub wieczoru przy grillu? To świetna opcja na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Potrawy na grilla zaplanuj wcześniej i dla odmiany poszukaj mniej tradycyjnych przepisów. Do wszelkiego rodzaju mięs podaje się zwykle chleb, ale chcemy Ci zaproponować inne rodzaje pieczywa, które urozmaicą menu, a gościom zapadną w pamięć. Skorzystaj z naszych sugestii, aby wspólne grillowanie stało się jeszcze przyjemniejsze.

Co zamiast chleba?

Według badań archeologów spożywamy chleb od ponad 12 tysięcy lat. Oczywiście jego forma i smak ewoluowały na przestrzeni czasu. Kiedyś nie miał kształtu pulchnego bochenka – bardziej przypominał placek. Pierwsze chleby były właśnie rodzajem placków wyrabianych z mąki oraz śruty, czyli rozdrobnionego zboża. Wypiekano je na gorących kamieniach. Dopiero w późniejszym czasie zaczęto stosować ruszt. Działanie zakwasu oraz drożdży odkryli starożytni Egipcjanie. Pierwsze piekarnie rozpoczęły swoją działalność podobno już ponad 100 lat przed naszą erą. Chleb kojarzy się nam z domem, z poczuciem bezpieczeństwa i stał się jednym z podstawowych pokarmów na całym świecie. Chociaż tradycyjny chleb zawsze sprawdzi się podczas grilla, proponujemy ciekawe zamienniki, które pochodzą z innych krajów. Kuchnia z różnych rejonów świata zagościła już na dobre w Polsce i z pewnością rodzaje pieczywa, które chcemy Ci przedstawić, nie są Ci zupełnie obce. Za to może niekoniecznie znasz je z grillowania. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które dodadzą serwowanym daniom szczyptę oryginalności.

Chleb naan – indyjski dodatek do różnych dań

Chlebek naan bardziej przypomina wyglądem placki niż tradycyjne pieczywo. Mówiąc krótko, to płaski chleb wypiekany na drożdżach. Króluje w kuchni indyjskiej, ale można się na niego natknąć również w innych rejonach Azji. Stanowi częsty dodatek do dań w Iranie i Pakistanie, a także na terenie Indonezji. Doskonale łączy się z różnymi daniami obiadowymi, ale też wspaniale smakuje z dodatkiem dowolnej pasty. Dlatego sprawdzi się też w różnych sytuacjach podczas grilla. Do przygotowania chleba naan potrzebne są mąka, drożdże, sól i woda. W większości przepisów znajdziesz również dodatek jogurtu naturalnego. Polecamy skorzystać z jogurtu greckiego. Jego obecność nadaje chlebowi charakterystyczny smak, a także zwiększa elastyczność ciasta. Tradycyjnie wypieka się go w glinianych piecach tandoor. Istotne znaczenie ma temperatura pieczenia wynosząca 480°C. W rezultacie na chlebek nie czeka się długo, a poza tym staje się jednocześnie soczysty i chrupki. Wiadomo, że nikt nie dysponuje tym specyficznym piecem w domu, więc najlepiej sięgnąć po żeliwną patelnię. Na teflonowej trudniej będzie uzyskać oryginalny smak.

Brioszka – francuska bułeczka drożdżowa

Nazwa brioszka pochodzi od francuskiego słowa brioche, a to z kolei od czasownika broyer, które oznacza rozdrabniać. To rodzaj puszystego i słodkiego pieczywa, które wyróżnia się charakterystyczną konsystencją związaną z użyciem masła, jajek oraz mleka. Duża ilość masła odgrywa kluczową rolę. Bułeczki serwuje się często na słodko, np. z miodem lub dżemem, ale pojawiają się też w wersji wytrawnej, zwykle z mięsem lub serem. Zobacz nasz przepis na brioszki i zaskocz wszystkich uczestników grilla: https://uwielbiam.pl/przepis/brioszki. Podobno pierwsza zachowana receptura pochodzi z 1742 roku. Ciekawostką jest też to, że kiedyś we Francji wypiekano dwie wersje brioszek – z większą ilością masła były przeznaczone dla bogatych, a z mniejszą dla biednych.

Pita – tradycyjny wypiek kuchni greckiej

Pita to kolejny wypiek, który płaskim kształtem nawiązuje do chleba sprzed 12 tysięcy lat. Wyróżnia się kieszonką, w której można umieścić dowolny farsz. Aby ją przygotować, wystarczy kilka składników: woda, mąka, drożdże, oliwa z oliwek, sól oraz cukier. Pita stanowi świetną propozycję obiadową. Jest też dobrą opcją lunchową. Jej uniwersalny charakter sprawia, że sprawdzi się równie dobrze podczas spotkań przy grillu. Do środka możesz włożyć grillowane mięso i warzywa. Jeszcze smaczniejsza będzie z dodatkiem sosu czosnkowego.

Polecane: